O joga-knjigama za decu

Knjiga o jogi na svetskom tržištu ima zaista puno. I kod nas se može naći sve više ovakve literature – o raznim pravcima, osnovama i vrednostima joge, o učiteljima, dimenzijama i „oblastima“ joge. Knjige o jogi za decu na nasim prostorima skoro i ne postoje, zasad je samo jedna.

knjige o jogi za decu

knjige o jogi za decu

Knjige o jogi za decu su zanimljive jer mogu na slikovit i zabavan način da objasne i približe deci šta je joga i koje sve koristi možemo da imamo od nje, da ponude roditeljima i deci način kako da je rade, o životnim vrednostima koje imaju zajednički imenitelj sa jogom a koje čine život lepim i punim, ali ono što je najvažnije jeste – da inspirišu i motivišu dete.

Koje su najbolje knjige za decu o jogi?

Verujem da su to one koje u vama bude osećaj za pokret u sebi – da se igrate sa svojim detetom, da ono pokuša da uradi neki položaj, da se kroz igru nauči, da probate sa jednostavnom tehnikom disanja i opuštanja, da se oboje zaintrigirate.

Kao što ne postoje recepti u životu (osim onih lekarskih), tako ne postoji najbolja knjiga o jogi za decu. Jer, različiti smo, različite stvari nam odgovaraju i volimo različite stvari. Neko voli samo crteže, neko voli priču uz položaje. No, uvek ima prostora da roditelj, ali i dete, sami smisle nešto novo, neki novi položaj ili neku novu igru.

Moje petogodišnje dete najviše voli jednu simpatičnu knjigu na engleskom jeziku koja ima nacrtane slonove kako rade jogu i vrlo malo teksta. I tako mi radimo jogu uz ovu knjigu: Mama, hajde ovo da uradimo! Mama, kako se ovo radi? I ono neizostavno – mama, hajde kobru! Potom sledi niz asocijacija, kako mojih, tako i njegovih. I to traje dok mu je zanimljivo, bez nekog plana i programa, ali se siti nadišemo.

U svakoj knjizi joge za decu se može naći nešto zanimljivo, što može dete ali i roditelja da privuče i inspiriše. Kroz igru se najbolje uči. I to oboje, i roditelj i dete.

U jednom od narednih tekstova možete naći ideje kako zainteresovati dete za jogu.

Na promociji knjige Priča o jogi za decu. Dečaci listaju knjigu i oprobavaju se u polozajima :)

Na promociji knjige Priča o jogi za decu. Dečaci listaju knjigu i oprobavaju se u raznim polozajima 🙂

Na promociji knjjige Priča o jogi za decu. Dva dečaka listaju knjigu.

Na promociji knjige Priča o jogi za decu. Dečaci listaju knjigu, gledaju šta je to joga i oprobavaju se u joga položajima.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s