Usporavanje za bolji san

Tekst je preuzet, preveden i prilagodjen sa sajta Joga Journal, autorice Janet Stone, joga učiteljica i mame dvoje dece http://www.yogajournal.com/poses/yoga-by-benefit/insomnia/mom-asana-slow-down-for-better-sleep/

San… da, molim! Skoro svaki roditelj kojeg sam srela je naveo nedostatak sna kao njegov/njen najveći izazov. Bez adekvatnog sna dobro ne razmišljamo, reagujemo iz našeg starog obrasca i sve (možemo da) osetimo kao nepremostivo. U osnovi, “ne osećamo se kao mi” kad nam nedostaje sna. Pa, šta da se radi? Spavati, naravno. Ali kada, kako?

Tokom mnogih godina istraživanja, otkrila sam da većina nas želi da održi sve isto u svom životu, čak i kada postanemo roditelji. Želimo i dalje da imamo društveni život koji smo imali pre dece ili imamo očekivanja da vreme za partnera bi trebalo da bude kao što je nekada bilo pre nego što smo postali trio ili kvartet. Nespremni smo da kažemo ne, da isključimo telefone i sl, da budemo mirni i da usporimo. Moja najveća sugestija svakom novopečenom roditelju jeste da kaže ne svemu što nije ono osnovno, te da svakog dana nađe vreme da isključi sve telefone/kompjutere. Ako imate bebu kod kuće, isključite vaše sprave i dremnite sa svojim detetom. Naša tela oslobađaju oksitocin kad se odmaramo pored naših beba, dok slušamo njihovo disanje i osećamo njihove otkucaje srca ponovo blizu sebe. Taj hormon blagostanja u stvari pomaže da se smanji stres, što je ključno kada pokušavate da usporite.

Kada spavanje nije moguće, pokušajte da odmorite. Kada se odmaramo, svi imaju koristi od toga. Znam da isključivanje nije jednostavna stvar. Govori nam se sa svih strana da pratimo sve, da ostanemo uključeni i prisutni, i da radimo sve što smo radili ranije. I to sve dok organizujemo igre, kuvamo milion više jela nego što smo i zamislili, i tešimo svakog kad plače. Kako god, ako naša kultura neće da dozvoli odmor, vi sami morate to da uradite, kreirate viziju roditeljstva i doma za koju znate da će održati vas i vaše mališane u godinama koje su ispred vas.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s